Nieuws

April doet zijn naam eer aan

8 mei 2019 – 'April-doet-wat-hij-wil’. Een bekend gezegde en dit jaar blijkt maar weer eens waarom. Koude wisselvallige dagen en droge warme perioden wisselden elkaar af. April: de maand die zo kenmerkend is voor de overgang van winter-, naar zomerseizoen.


Figuur 1: Temperatuur WOW-NL rond 15 uur op 8 april 2019

Na een wisselvallig begin van de maand, kwam onze omgeving vanaf 5 april onder invloed van een hogedrukgebied boven Noord-Europa en stroomde er zachtere lucht binnen. Dit was de start van een droge periode die tot 24 april zou aanhouden. Dit is zelfs voor april vrij lang. Op 7 april was het warm, 20 °C of meer. De dag erna werd het vooral in het midden en oosten nog warmer.

Noordoostelijke stroming
Als de over het algemeen heersende westelijke stroming afwezig is en wind vaker uit het Noordoosten komt, heeft het zeeklimaat minder invloed. Het kan dan in deze tijd van het jaar gemakkelijk erg koud of juist erg warm worden. In het uiterste noordoosten van Europa is het in april vaak nog vrij koud en ligt er nog sneeuw, waardoor er bij een aanhoudende noordoostelijke stroming de koude lucht ook ons bereikt.

Hoge druk Scandinavië veroorzaakt koud weer
Het koude weer kan voorkomen, wanneer er een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië ligt. Dit gebeurde in de periode vanaf 9 april, waarbij het bijna elke dag een stukje kouder werd en de temperatuur op 12 en 13 april op veel plaatsen zelfs niet meer boven de 10 °C uit kwam. 13 april was de koudste dag met maximumtemperaturen rond de 7 °C en vooral in de noordelijke helft enkele winterse buien met korrelhagel en natte sneeuw.


Figuur 2: weerkaart 13 april 12u, met de pijlen
wordt de aangevoerde lucht wordt aangeduid


In deze winterse buien daalde de temperatuur ook overdag soms tot enkele graden boven het vriespunt. Ook in de nacht was het koud met in de vroege ochtend van de 13e op uitgebreide schaal lichte vorst. Enkele weerstations in het oosten kwamen zelfs tot -3 °C.


Figuur 3: De temperatuur op WOW-NL om 06:30 LT op 13 april

De omslag naar warmer weer
Halverwege de maand sloeg het weer volledig om; door het oostwaarts verplaatsen van het hoog draaide de stroming geleidelijk naar een meer zuidoostelijke richting waarmee ons land in aanzienlijke zachtere lucht terecht kwam.
 
Het was het begin van een periode van zonnig en warm weer, die zou duren van de 15e tot en met de 24e. Van 18 tot 24 april lagen de maximumtemperaturen bijna overal dagelijks boven de 20 °C en vooral in het zuiden lag de maximumtemperatuur regelmatig boven de zomerse grens van 25 °C.


Figuur 4: weerkaart 23 april 2019 12u. Met de pijlen wordt de aangevoerde lucht aangeduid.

Ook op 22 april rond 16:00 lokale tijd liepen de metingen van WOW-NL uiteen van 25 tot lokaal zelfs 28 °C in de zuidelijke helft van het land. Omringd door koel zeewater, bleven de maximumtemperaturen op de Waddeneilanden wel flink achter met ‘slechts’ 17-22 °C.

Figuur 5: Temperatuur WOW-NL rond 16 uur op 22 april 2019

Koel einde van de maand
Op 24 april kwam er vervolgens vrij abrupt een einde aan de zeer warme periode. In de loop van de avond trok er een actief koufront over het land, in het noordoosten van het land voorafgegaan door een aantal stevige onweersbuien. In de metingen van 21:20 lokale tijd op 24 april zijn deze buien duidelijk te zien, met in het noordoosten nog temperaturen van (ruim) boven de 20 graden, terwijl het in de regen bij het koufront inmiddels al is afgekoeld tot een graad of 11-12 °C.

Figuur 6: kaart WOW-NL: Onweersbuien verdrijven warmte op woensdag 24 april om 21:20 LT.