Nieuws

Saharastof

Woensdag 16 maart kregen velen te maken met een laagje zand op de ruiten van de auto of op de ramen van hun huis en leek het ineens `bewolkt` te worden. Hoe kan het dat zand uit de Sahara in Nederland terecht is gekomen?

Fig 1 Weerkaart van 16 maart

Sahara

Saharastof komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit de woestijn van Noord-Afrika. Op de weerkaart van 16 maart kun je zien dat er een vrij grootschalig hogedrukgebied aanwezig is boven Oost-Europa, Rusland en Turkije. Daarnaast zijn er enkele lagedrukgebieden zichtbaar boven Oost-Europa, West-Frankrijk en Zuid-Spanje. Het grootschalige hogedrukgebied zorgt voor een zuidelijke stroming die op gang komt helemaal vanuit Afrika. Doordat de isobaren bijna in en rechte lijn richting Nederland lopen krijgen wij de lucht uit Afrika. Het Saharastof wordt door de lagedrukgebieden en de bijbehorende weerssystemen vanaf de grond de lucht in getransporteerd. Vervolgens wordt het via de zuidelijke stroming, die de hogedrukgebieden veroorzaken, onze richting op geblazen.

 
Webcambeeld Noordwest-Frankrijk

Satellie
tbeelden

Op speciale satellietbeelden van het KNMI is het stof goed te volgen. Op de afbeelding hieronder kun je de verschillende weerssystemen die getekend zijn op de weerkaart terug zien. Zo is de paarse occlusie boven het Verenigd Koninkrijk zichtbaar in de wat bruinige kleuren. Ook het warmtefront boven België en Spanje dat richting Oost-Europa loopt is terug te vinden aan de hand van de wat bruinige wolken boven Zuid-Europa. Wat opvalt zijn de roze kleuren op het satellietbeeld in het midden van Frankrijk en het noordwesten van Spanje en Portugal. Dit is Saharastof, hoe feller de kleuren hoe groter de concentraties. Op dinsdag 15 maart was al te zien dat dit met de zuidelijke stroming uiteindelijk ook Nederland zou bereiken.

 
Fig 3 Satellietbeeld van dinsdag 15 maart


WOW stations

De weermodellen die onder andere de temperatuur berekenen in Nederland houden geen rekening met het Saharastof in de lucht en dit betekent dat we op het KNMI bij het maken van de verwachting er altijd 1 of enkele graden vanaf moeten halen zodat we voor de afnemers toch nog een nauwkeurige temperatuurverwachting kunnen afgeven. Saharastof zorgt er namelijk voor dat de zonnestralen van de zon weer terug het heelal in worden gekaatst en daardoor kan de aarde niet volledig de zonnestralen van de zon benutten om op te warmen.

De WOW-NL stations hebben uiteindelijk nog wel zo´n 13-15 graden Celsius geregistreerd. Dit komt omdat lucht uit Afrika sowieso al vrij warm is. Toch voelde het gisteren niet echt als een lekkere warme lentedag omdat de gehele lucht in de middag bedekt werd met een laag zand.

 

Temperatuur op woensdag 16 maart