Nieuws

Nieuw WOW-NL weerstation op Marconia

6 september 2016 - Met het oplaten van een weerballon met de WOW-NL vlag, openden de coöperatie Marconia en het KNMI een weerstation op het Rotterdamse Marconia terrein. Dit open experimenteer lab is 30.000 m2 groot en ligt midden in het stadshavengebied Merwe-Vierhavens. Het doel van Marconia: burgers en bedrijven de kans geven om nieuwe duurzame initiatieven te starten ten gunste van de stad Rotterdam.


Het oplaten van de WOW-NL vlag aan een weerballon is het startsein
voor Marconia

Het weerstation op Marconia sluit aan bij het crowdsourcingnetwerk WOW-NL, waarmee er weer een nieuwe stadsdeelnemer bij is, die automatisch weermetingen doorgeeft. WOW-NL zoekt nog veel meer deelnemers in de Nederlandse steden. Met de metingen van burgers, bedrijven en scholen kan het KNMI meer onderzoek doen naar het weer en klimaat in de stad.


Het nieuwe weerstation op Marconia in Rotterdam

Eén van de doelen voor het KNMI is goed inzicht te krijgen in de hoeveelheid neerslag op bij wijze van spreken, de vierkante meter. Door het effect van de duurzame initiatieven op Marconia door te rekenen kan de waarde van deze initiatieven worden aangetoond. Hierbij valt te denken aan groene daken, absorberende tegels, opslag van water samen met goed watermanagement en rioleringsbeheer om onze steden veilig te houden en veerkracht te geven.


Het team van Vortex-1, stormchasers en liefhebbers van extreem weer was bij het de kick-off van Marconia. De community van stormchasers ziet dat het weer in Nederland extremer wordt en volgt WOW-NL tijdens hun chases op de voet.  Zij zijn blij met het initiatief op Marconia. Hoe meer gegevens ze hebben over lokaal weer, hoe beter ook zij analyses kunnen maken over weerevents.


Het team van stormchaser Vortex-1