Nieuws
Winter met ijzel en sneeuw
4 januari 2016 - Het KNMI gaf aan het eind van zondagnacht een code oranje uit voor sneeuw en gladheid in het noordoosten van Nederland. IJzel zorgde maandag voor veel overlast in het verkeer. Voor de nacht van maandag op dinsdag geeft het KNMI opnieuw een waarschuwing uit voor deze delen van het land. Dit vormt wederom een groot contrast met de weersituatie in het midden, zuiden en westen van het land.De nacht van zondag 3 januari
Dankzij een hogedrukgebied boven Scandinavië en een laag boven Zuidoost Engeland werd in het noorden van het land koude lucht aangevoerd, terwijl in de rest van het land een zuidwestelijke stroming zachte lucht meevoerde. De bijbehorende neerslagzone zorgde al op zondag voor regen, die op de koude, bevroren ondergrond in het noordoosten direct bevroor en voor ijzel zorgde.
Weerkaart (analyse) van zondag 3 januari 00 uur UTC (01 uur lokale tijd)
Temperatuurverloop van 2 t/m 4 januari 12.00 uur lokale tijd te Roodeschool. Duidelijk is te zien, hoe in de nacht van zondag 3 januari de vorst invalt.
De ochtend en middag van maandag 4 januari
Op maandag bestaat de tegenstelling tussen noordoost en de rest van het land nog steeds. Een volgend lagedrukgebied ligt boven Ierland met daarbij een vore (gebied met lagere druk en een windsprong) boven ons land.
Wind op maandag 4 januari 2016 om 15:39 uur lokale tijd. Het noorden heeft een oostelijke wind met de aanvoer van koude lucht, in het zuiden is de wind zuidelijk en voert zachtere lucht aan.
Temperaturen in Nederland op 4 januari 2016 om 15:39 uur lokale tijd. De grote tegenstelling van maar liefst 13 graden(!) tussen het noordoosten en het zuidwesten is duidelijk zichtbaar.
Het verloop
De occlusie zorgt voor neerslag, die boven het koude noorden in de ochtend als sneeuw valt. De neerslagvorming wordt versterkt door opglijding: warmere lucht die op hoogte over de koude lucht aan de grond glijdt en daardoor gedwongen wordt op te stijgen en daardoor extra neerslag produceert.
De neerslag neemt in de loop van de dag in intensiteit af, maar een volgend neerslaggebied trekt van het zuidwesten uit het land binnen. Opnieuw speelt hierbij opglijding van warmere lucht over de koude lucht aan de grond een rol bij de neerslagvorming. Doordat de lucht boven de koude laag aan de grond bovendien nog wat warmer is (van oorsprong afkomstig vanuit het zuidwesten), lopen de temperaturen op ongeveer 500 meter tot 1 km op tot boven nul. Daardoor smelt de neerslag en komt in de vorm van regen naar beneden. Omdat de temperaturen in het noordoosten van het land in de onderste laag van de atmosfeer (ruim) onder nul zijn, gaat de sneeuw in eerste instantie over in ijsregen (opnieuw bevroren regen). Wanneer de warme laag dikker wordt en de koude laag wat dunner, bevriest de neerslag niet opnieuw tijdens het vallen; dit zorgt dan voor regen die op een bevroren ondergrond valt (ijzel). Hiervoor heeft het KNMI een code oranje uitgegeven.
Weerkaart (analyse) maandag 04 januari 2016 12 UTC (13 uur lokale tijd).