Nieuws

Juiste plaatsing doet er echt toe

WOW-NL is jarig en bezoekt 4 deelnemers.
Deel1: Gerrit Rekers, weerstation VierhoutenAls natuurmens is Gerrit Rekers een echte weerliefhebber. Vooral in de vroege ochtend en late avond bekijkt hij hoe het weer zich ontwikkelt boven de Veluwe. Zijn Davis weerstation tussen de bossen in Vierhouten is zijn houvast. Daarmee meet hij nauwkeurig  
temperatuur, windrichting-, en snelheid, druk en relatieve vochtigheid.


Als buitenmens is Gerrit voor al zijn activiteiten afhankelijk van het weer.  Als hij een natuurrondleiding moet geven of gaat fotograferen in de bossen begint zijn dag  met een bezoek aan de WOW-NL-website en uiteraard zijn eigen website met metingen. Op basis daarvan maakt hij een planning. Zo maakt hij de komende zes jaar een fotoreportage over het Hulstersche Zand om te laten zien hoe stuifzand zich verplaatst. Dat levert een mooi beeld van de ontwikkeling van het gebied.

Meten is sport
Het vergelijken van de metingen in WOW-NL is echt een sport voor Gerrit. “Het zijn toch steeds dezelfde stations die een beetje aan de lage kant zitten”, aldus Gerrit. Vooral bij heldere nachten ziet hij het gebeuren. Dit is het best zichtbaar in de ochtend, maar ook ’s avonds laat komt het al voor. De verschillen in neerslag zijn heel groot. Dat komt volgens Gerrit door de invloed van de Randmeren, zo’n zes kilometer verderop. Op een dag was hij daar in de buurt toen hij door een hoosbui werd overvallen. Dat was het moment dat hij dacht: “Nu wordt het tijd om een weerstation te kopen.”

Gerrit kent WOW-NL via een klant die lid is van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie en nu enthousiasmeert hij zelf anderen. Zijn wens voor WOW-NL is om op meerdere stations tegelijk te kunnen klikken om te vergelijken. Gerrit zou ook graag stralingsmetingen terugzien in WOW-NL. Het zou hem de mogelijkheid geven een schatting te maken van de verdamping in het gebied waar hij woont.

IJsdag gemist

Gerrit is zijn metingen ook steeds meer gaan verbeteren. In het begin hing het weerstation aan de schuur. Maar daar registreerde het station een relatief hoge waarde voor de temperatuur en miste station Vierhouten een ijsdag. Dat vond Gerrit een grote misser. De meetopstelling moest naar een betere plaats! Sinds die tijd staat het weerstation in de tuin van de buren. Alles voor een goede meting. Eerst had hij geen idee dat er zoveel mensen de metingen van zijn station volgen. Hij was dan ook enigszins verbaasd toen dorpsgenoten en campinggasten een keer een storing van zijn eigen station kwamen melden.