Nieuws

Een tropische dag met afkoeling van zee

4 augustus 2015 - Afgelopen maandag bevond ons land zich opnieuw in de zeer warme lucht, die met een zuidelijke stroming werd aangevoerd. Op veel plaatsen werden tropische temperaturen gemeten. Dit zien we ook terug in de WOW-NL metingen. Rond 14:30 werd de grens van 30 graden doorbroken in De Bilt. Daarmee gaat 3 augustus de boeken in de als de vijfde tropische dag van 2015.

Vanuit het westen van het land trok in de middag een zwak gebied van lage luchtdruk het land binnen. Dit lagedrukgebiedje werd  veroorzaakt door de zeer warme lucht, een zogenaamde thermische vore. Aan de voorzijde daarvan was de wind zuidelijk, aan de achterkant draaide de wind naar west en voerde daarmee iets minder warme lucht van zee aan.  We kunnen de thermische vore duidelijk terugzien in de windmetingen uit het WOW-NL netwerk van 14:30 uur lokale tijd.

Anders dan op 5 juli, toen de Tour de France in ons land door een thermische vore met heftige onweersbuien reed, bleef het maandag prachtig weer. Dat we dit keer geen heftige weersverandering meemaakten had twee belangrijke oorzaken. Ten eerste was de lucht maandag te droog voor de vorming van buien. Er waren zelfs vrijwel geen stapelwolken. Daarnaast was het op grote hoogte duidelijker warmer dan op de bewuste zondag 5 juli. Door die warme bovenlucht konden er geen buien ontstaan.


Temperatuurmetingen WOW-NL op maandag 3 augustus om 14:30 uur lokale tijd. Wat opvalt zijn de temperaturen van (ruim) boven de 30 graden in het oosten en de duidelijk minder hoge temperaturen in het westen.


Windmetingen WOW-NL op maandag 3 augustus om 14:30 uur lokale tijd. Te zien zijn de zuidelijke winden aan de voorzijde van de thermische vore (in het oosten van het land) en de westelijke winden aan de westzijde van de thermische vore (in het westen van het land).


Analyse maandag 3 augustus 2015, 14:00 uur lokale tijd. Hierin is vore over ons land weergegeven met de rode ‘prikkeldraad’ lijn.