Vragen

Introductie

Wat is WOW-NL?

WOW-NL is een website waar je actuele weergegevens kunt delen, bekijken en vergelijken. WOW-NL is de Nederlandse portaal van de Weather Observations Website (WOW), een initiatief van het Britse Met Office. WOW is ook actief in AustraliĆ« en Nieuw Zeeland. Inmiddels zijn ruim 7500 weerstations wereldwijd aangesloten. Het KNMI is eigenaar van WOW-NL.

Waar komen de gegevens vandaan?

WOW-NL toont waarnemingen van vrijwillige weerstations geregistreerd bij WOW en van KNMI weerstations. Deelnemers aan WOW-NL beheren op de WOW-server van Met Office zelf hun station en de meetgegevens die zij uploaden. De data zelf staat in een speciale cloud. Het KNMI voert geen controle uit op de waarnemingen en is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze data.

Waarom is WOW-NL opgericht?

Het KNMI wil weerstations van particulieren benutten en specifieke weerinformatie verzamelen van plekken waar het zelf niet kan meten. Daarom willen we met jou samenwerken en onderzoeken of vrijwillige waarnemingen kunnen bijdragen aan het verbeteren van de dienstverlening. Denk daarbij aan gedetailleerdere adviezen tijdens extreme weersituaties en onderzoek naar warmte in de steden. Daarnaast biedt WOW-NL scholen extra mogelijkheden bij het behandelen van weer en klimaat in de les. 

Wie zijn de partners van WOW-NL?

WOW-NL is tot stand gekomen in samenwerking met nationale en internationale partners: Met Office, het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK) en het ministerie van I&M. Meer informatie over de partners vind je onder 'Over WOW-NL'.

Kan ik ook meedoen aan WOW-NL?

Iedereen die beschikt over een weerstation gekoppeld met het Internet kan meedoen aan WOW-NL. Gratis. Je maakt eerst een account aan op de website van WOW-UK. Na ontvangst van je inloggegevens registreer je weerstation. Uploaden van de data vindt in de regel automatisch plaats. De data is vrijwel direct te zien op de WOW-NL website. Lees hierover verder onder 'Meedoen'.